در این مقاله از قول یک فعال محیط زیست به خشک شدن چشمه مروارید اشاره شده است، بد نیست بدانیم که چشمه مروارید نام مجموعی از چند چشمه (و نه یک چشمه) است که در سالهای اخیر به دلیل خشکسالی و حفر تونل سوم تنها آبدهی چشمه ای که در بالاترین نقطه این چشمه سارها قرار گرفته است دچار نقصان شده و مابقی چشمه ها از آبدهی مناسبی برخوردار بوده اند به گونه ای که در پائین دست این چشمه ها و با استفاده از آب آنها اقدام به احداث مزارع پرورش ماهی شده است. ظرفیت اولیه این مزارع 5 تن (پنج تن) در سال بوده که بر اساس اطلاعات موجود ظرفیت بهره برداری این مزارع به 150 تن (یکصد و پنجاه تن) در سال رسیده است. لازم به ذکر است که از نظر ارتفاعی، مظهر چشمه مروارید 305 متر بالاتر از تونل سوم واقع شده و در فاصله 3/4 کیلومتری تونل یاد شده قرار دارد.
با اجرای پوشش بتنی تونل و انجام تزریقات تماسی و تحکیمی آن در زمستان 95 و جلوگیری از نشت آب به داخل تونل، چشمه یاور آباد که هر ساله از اواسط اردیبهشت ماه آبدار می شد در سال جاری از اواسط فروردین ماه آبدار شده به گونه ای که کانال احداث شده برای انتقال آب آن با حداکثر ظرفیت در حال استفاده است. علاوه بر این بالاترین چشمه از مجموعه چشمه سارهای چشمه مروارید نیز به لطف خدا از اواخر اردیبهشت ماه سال 96 آبدار و آبدهی آن با گذشت زمان افزایش یافته است. عکس زیر که در سال جاری تهیه شده است حاکی از این موضوع دارد.
لازم به ذکر است سایر چشمه های منطقه که آبدهی آنها متأثیر از میزان بارندگی منطقه است مانند چشمه های نعل اشکنان ، نصیرآباد و ... در حال حاضر از آبدهی خوبی برخوردار بوده و در حال بهره برداری می باشند. چشمه دشت زری، یکی دیگر از چشمه های این منطقه است که علیرغم فصلی بودن (آبدهی از اواسط بهار تا اواسط تابستان)، در سال جاری از آبدهی خوبی برخوردار بوده است (تصویر زیر) . در اینجا ذکر این نکته ضروری است که میزان بارندگی سال جاری ایستگاه معرف این منطقه (ایستگاه چلگرد) برابر با یک هزار و 400 میلیمتر بوده که در مقایسه با داده های بلند مدت نشان دهنده یک سال نرمال از نظر بارندگی در منطقه بوده است به عبارت دیگر، شرایط آبدهی چشمه های یاد شده ناشی از وضعیت نرمال بارش های سال جاری است.
همانگونه که در این مقاله اشاره شده است در سالهای گذشته به منظور جبران اثرات خشکسالی و تاثیرات موقت احداث تونل سوم کوهرنگ، با احداث ایستگاه پمپاژ و انتقال آب به اراضی آبخور چشمه مروارید از آسیب رسیدن به باغات و اشجار منطقه جلوگیری و امکان کشاورزی برای اهالی فراهم شده است. عکس های هوائی نشان دهنده بهبود وضعیت فضای سبز و اشجار منطقه در سال 1395 نسبت به سال 1392 به خوبی موید این موضوع می باشد.
در خصوص دیگر موارد ذکر شده در مقاله، توجه به موارد ذیل نیز تاکید میگردد:
در انتها امید است فعالان محیط زیستی راستین و دلسوز این مرز و بوم همانگونه که به فکر پایداری کارون و محیط زیست آن می باشند، کمی هم به محیط زیست تالاب گاوخونی و کشاورزان شرق اصفهان به اندیشند.