|  رنگ  |  + 0 -  | 
ADA
بستن این پنجره
راهنما

این سایت مطابق با استاندارهای ADA برای نابینایان مناسب‌سازی شده و سازگاری این استاندارد در بخش‌های مختلف لحاظ گردیده است.
بستن این پنجره

جوابیه شرکت آب منطقه ای اصفهان به "زخم انتقال آب بر تن رودخانه بیرگان/زاینده‌رود از کارون سیرنمی‌شود"

روابط عمومی شرکت آب منطقه ای اصفهان در پی انتشار گزارش نادرست در خبرگزاری مهر و برخی از سایت های خبری با عنوان زخم انتقال آب بر تن رودخانه بیرگان/زاینده‌رود از کارون سیرنمی‌شود، بیست و ششم تیر ماه ، جوابیه ای به شرح ذیل منتشر نمود :

در این مقاله از قول یک فعال محیط زیست به خشک شدن چشمه مروارید اشاره شده است، بد نیست بدانیم که چشمه مروارید نام مجموعی از چند چشمه (و نه یک چشمه) است که در سالهای اخیر به دلیل خشکسالی و حفر تونل سوم تنها آبدهی چشمه ای که در بالاترین نقطه این چشمه سارها قرار گرفته است دچار نقصان شده و مابقی چشمه ها از آبدهی مناسبی برخوردار بوده اند به گونه ای که در پائین دست این چشمه ها و با استفاده از آب آنها اقدام به احداث مزارع پرورش ماهی شده است. ظرفیت اولیه این مزارع  5 تن (پنج تن) در سال بوده که بر اساس اطلاعات موجود ظرفیت بهره برداری این مزارع به 150 تن (یکصد و پنجاه تن) در سال رسیده است. لازم به ذکر است که از نظر ارتفاعی، مظهر چشمه مروارید 305 متر بالاتر از تونل سوم واقع شده و در فاصله 3/4 کیلومتری تونل یاد شده قرار دارد.

با اجرای پوشش بتنی تونل و انجام تزریقات تماسی و تحکیمی آن در زمستان 95 و جلوگیری از نشت آب به داخل تونل، چشمه یاور آباد که هر ساله از اواسط اردیبهشت ماه آبدار می شد در سال جاری از اواسط فروردین ماه آبدار شده به گونه ای که کانال احداث شده برای انتقال آب آن با حداکثر ظرفیت در حال استفاده است. علاوه بر این بالاترین چشمه از مجموعه چشمه سارهای چشمه مروارید نیز به لطف خدا از اواخر اردیبهشت ماه سال 96 آبدار و آبدهی آن با گذشت زمان افزایش یافته است. عکس زیر که در سال جاری تهیه  شده است حاکی از این موضوع دارد.

لازم به ذکر است سایر چشمه های منطقه که آبدهی آنها متأثیر از میزان بارندگی منطقه است مانند چشمه های نعل اشکنان ، نصیرآباد و ... در حال حاضر از آبدهی خوبی برخوردار بوده و در حال بهره برداری می باشند. چشمه دشت زری،  یکی دیگر از چشمه های این منطقه است که علیرغم فصلی بودن (آبدهی از اواسط بهار تا اواسط تابستان)، در سال جاری از آبدهی خوبی برخوردار بوده است (تصویر زیر) . در اینجا ذکر این نکته ضروری است که میزان بارندگی سال جاری ایستگاه معرف این منطقه (ایستگاه چلگرد) برابر با یک هزار و 400 میلیمتر بوده که در مقایسه با داده های بلند مدت نشان دهنده یک سال نرمال از نظر بارندگی در منطقه بوده است به عبارت دیگر، شرایط آبدهی چشمه های یاد شده ناشی از وضعیت نرمال بارش های سال جاری است.  

      همانگونه که در این مقاله اشاره شده است در سالهای گذشته به منظور جبران اثرات خشکسالی و تاثیرات موقت احداث تونل سوم کوهرنگ، با احداث ایستگاه پمپاژ و انتقال آب به اراضی آبخور چشمه مروارید از آسیب رسیدن به باغات و اشجار منطقه جلوگیری و امکان کشاورزی برای اهالی فراهم شده است. عکس های هوائی نشان دهنده بهبود وضعیت فضای سبز و اشجار منطقه در سال 1395 نسبت به سال 1392 به خوبی موید این موضوع می باشد.                                        

در خصوص دیگر موارد ذکر شده در مقاله، توجه به موارد ذیل نیز تاکید میگردد:        

  • مجوز زیست محیطی احداث سد و تونل سوم کوهرنگ پس از بررسی های لازم، توسط مراجع ذیصلاح صادر شده است و وزارت نیرو تنها پس از اخذ مجوز نسبت به شروع عملیات اجرائی این طرح نموده است. در این مجوز شرکت آب منطقه ای اصفهان ملزم به تأمین آب مورد نیاز زیست محیطی منطقه نیز شده است که طبیعتا پس از آبگیری و بهره برداری از سد، نسبت به رها سازی آب مورد نیاز محیط زیست پائین دست  اقدام خواهد شد.
  • متاسفانه فعال محیط زیستی نویسنده مقاله قصد دارد با گفته های خود این گونه القا کند که تمام آب رودخانه کارون از مناطق بالادست سد سوم کوهرنگ تأمین شده و آبدهی مابقی حوضه کارون در پائین دست سد سوم ناچیز است در حالی که آب انتقالی از طریق این تونل کمتر از 1 درصد کل آبدهی حوضه کارون است! همچنین نویسنده بدون توجه به عوامل متعدد آلوده کننده رودخانه از جمله مزارع پرورش ماهی، قصد دارد تا قصور تامین آب شرب روستاهای پائین (و تامین آن ها توسط تانکر آب) را ناشی از طرح های انتقال آب القا نماید.
  • ذکر این نکته ضروری است که آبهای انتقال یافته به حوضه زاینده رود توسط تونلهای اول و دوم و در آینده تونل سوم و پس از طی مسافتی حدود 80 کیلومتر در استان چهار محال و بختیاری به سد زاینده رود رسیده  و مجددا پس از سد زاینده رود تا ورود به استان اصفهان نیز مسافتی قابل توجه را در استان چهارمحال و بختیاری طی می کند. به عبارت دیگر، هر دو استان اصفهان و چهارمحال از منافع انتقال آب بهره مند می شوند. ذکر این نکته نیز خالی از لطف نیست که بدانیم از دو حوضه آبریز فریدن و سمیرم واقع در استان اصفهان، سالیانه در حدود یک میلیارد و 800 میلیون متر مکعب آب به حوضه آبریز کارون وارد می شود .
  • اگر خوستان تشنه است و آب کارون کم شده دلیل آن می تواند احداث سدهای  بزرگ بر روی  استان خوزستان باشد، توسعه اراضی کشاورزی در استانهای بالادست رودخانه کارون، توسعه شبکه های مختلف آبیاری در استان خوزستان و ... بوده و کیفیت پائین آن ناشی از ورود پساب های مختلف کشاورزی، صنعتی و خانگی و ورود آبهای شور و نقش مهم سدهای احداث شده در افزایش شوری آب رودخانه اشاره کرد.

در انتها امید است فعالان محیط زیستی راستین و دلسوز این مرز و بوم همانگونه که به فکر پایداری کارون و محیط زیست آن می باشند، کمی هم به محیط زیست تالاب گاوخونی و کشاورزان شرق اصفهان به اندیشند.

 

 

کد خبر: 544
  تاریخ خبر : 7 مرداد 1396
  آخرین به‌روزرسانی : 7 مرداد 1396
 پرستو ایران پور
 2369
سایتـــ های مرتبطـ

آمار بازدیدکنندگان

  • کاربران آنلاین : 15
  • بیشترین بازدید همزمان : 454
  • بازدید امروز : 568
  • بازدید دیروز :
  • کل بازدید : 4,765,680
  • آخرین به روزرسانی : 30 آبان 1403 10:34:25
  • شناسه IP شما : 3.14.251.103

راه‌های تماس با ما

  • آدرس : اصفهان، پل خواجو، بلوار آیینه خانه
  • کدپستی : 8164676473
  • تلفن : 03136615360-65
  • فاکس : 03136615360
  • پست الکترونیکی : info[at]esrw.ir
  • پیامک :
  • تلفن گویا :